Lies Lives Life

Angsten, vermijd jij ze of ga je ze aan?!

Wegkijken, uitstelgedrag, overmatig alcohol gebruik, van onderwerp veranderen in een gesprek, niet naar feestjes gaan, helemaal niks zeggen, zo’n druk leven hebben dat je geen tijd hebt om aan moeilijke onderwerpen te denken, dingen weg lachen, een verslaving, ect. Allemaal vormen van vermijding.

 

Vermijden betekent volgens het VanDale Woordenboek: ‘uit de weg gaan, het gevaar ontwijken’.

 

Ik denk dat iedereen in zekere zin wel last heeft van vermijding… Nog even stofzuigen terwijl je eigenlijk een moeilijk telefoontje moet plegen. Opeens is je kamer spik en span schoon tijdens je tentamenweek. Je ziet iemand op straat die je eigenlijk niet tegen wilt komen en doet alsof je diegene niet ziet of kijkt weg. Herkenbaar?

 

Vermijding komt vanuit de emotie angst. Angst is een menselijke emotie, en in zekere zin ook heel nuttig. Want stel, je keuken staat in brand, en je zou niet bang zijn. Dan zou je misschien gewoon door gaan met koken, en jezelf verbranden. Terwijl als je wel bang zou zijn, zou je de brand uit de weg gaan, blussen of de brandweer bellen. Het heeft dus een beschermende functie. Maar soms is er een angst voor iets waar je in theorie helemaal niet bang voor hoeft te zijn. Je gaat dit iets (gebeurtenis, persoon, gedachte, ect.) dan uit de weg terwijl dat helemaal niet nodig is. De angst komt dan meer door de gedachten die je hebt, dan door het gene waar je bang voor bent.

 

Het gemene van vermijden is dat het je op korte termijn een goed gevoel geeft waardoor je denkt goed bezig te zijn, maar in werkelijkheid wordt de angst op langer termijn alleen maar erger. Als je besluit te stoppen met vermijden en de angst aan gaat, zal je merken dat de angst eerst nog eventjes stijgt, maar daarna ook weer vanzelf zakt. Maar ja, dan moet je dus eerst wel door dat nare gevoel heen.

 

Ik ben een ster in vermijden. Soms zelfs zo goed dat ik het niet bewust doe. Natuurlijk ga ik ook wel eens eerst lunchen, een appje versturen, nog even douchen, ect, voordat ik mijn huiswerk ga maken of een moeilijk telefoontje moet plegen. Maar mijn grootste valkuil is het vermijden van mezelf en mijn emoties. Hoe ik dat doe? Nou heel simpel eigenlijk… Ik ben gewoon zo druk met andere dingen dat ik helemaal geen tijd heb om stil te staan bij mezelf, dat bezorgt tenslotte alleen maar narigheid. Maar zoals ik al eerder zei; Hoe langer je het uitstelt hoe groter de angst wordt. Ooit zal ik het aan moeten gaan want je kan niet fijn en gezond leven zonder emoties. Als je geen nare dingen kan voelen kan je ook de mooie dingen niet voelen. Als er geen donker is, is er ook geen licht. Als er geen dag is, is er ook geen nacht.

 

 

Vermijden is heel simpel, maar hoe ga je je angsten aan? Dat lees je in mijn volgende blog. 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *