Lies Lives Life

Gevangen in oude gedachten

Het moment waarop je beseft dat je gedachten niet meer kloppen met je gedrag. Je gebruikt je oude standaard gedachten terwijl ze niet meer kloppen met jouw nieuwe gedrag. Daarnaast werken ze je waarschijnlijk alleen maar tegen. Herkenbaar?

Vanmiddag hadden we een training ‘gespreksvoering’ op school. Iets wat nooit mijn sterkste punt is geweest en waar ik altijd heel erg tegenop heb gezien. Net zoals vandaag. Met een gesloten en gespannen houding die ‘kies mij niet’ uitstraalt loop ik de klas in.

Mijn eigen verrassingchange
De eerste opdracht viel ontzettend mee. We moesten de docent (die we voor het eerst zagen) observeren en daar uithalen wat voor persoon zij zou zijn (getrouwd of niet, woonplaats, leeftijd, hobby’s , karaktereigenschappen, etc.). Toen ze vroeg wat we hadden opgeschreven zei ik uit mezelf iets wat ik op mijn lijstje had gezet. Daarvan schrok ik wel een beetje, want vroeger deed ik dat nooit! Daarna kwam wel weer de standaard gedachte ‘of dat geen stom antwoord was’. Maarja, ik kan niet alles in één keer veranderen.

Natuurlijk en oprecht
Als laatste moesten we per groepje drie verschillende manieren bedenken waarop je de volgende zin kon zeggen: ‘Ik kan mij voorstellen dat dat lastig voor u is.’ Ik merkte al dat ik het best wel eng vond om dat in mijn eentje voor de hele klas te doen. MAAR, ik zag ook zelf wel in dat het een goede oefening zou zijn, dus bood ik mij aan om één manier voor de klas te laten zien (met de kanttekening dat ik het wel eng vond). Natuurlijk viel het achteraf heel erg mee, maar daarna kwam nog het verrassendste deel: ze vonden mijn manier het meest natuurlijk en oprecht overkomen omdat…

  1. Ik met een wat zachtere stem praatte waardoor het gelijkwaardig overkwam
  2. Ik rust uit straalde
  3. Ik oogcontact maakte
  4. Mijn intonatie gemeend klonk

De eerste twee punten heb ik zelf nooit als positief gezien, maar toen de klas het zo uitlegde kon ik wel inzien dat het in dit geval iets positiefs was. Van punt drie en vier was ik mezelf helemaal niet bewust.

Nieuwe missie
Ik denk dat het voor mij de aankomende lessen belangrijk is om vooral mijn krachten te gaan inzien. Ook ga ik er op letten dat ik niet meer met mijn oude gedachten de les binnen stap. Waarschijnlijk beleef ik de les dan weer op een hele andere manier.

Heb jij ook van die oude gedachten die jou eigenlijk meer tegenwerken dan dat ze echt helpend zijn?

Tagged on:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *