Lies Lives Life

Complimenten, leugens of een lief gebaar?

Afgelopen weken kreeg ik op de één of andere manier heel veel lieve berichtjes en complimenten toegestuurd. Aan de ene kant vind ik dat natuurlijk super lief, maar aan de andere kant word ik er helemaal kriebelig van.

Veel dingen geloof ik niet… Dit is geen nieuws. Ik wist dit al lang van mezelf. Maar omdat het nu opeens zoveel complimenten waren werd ik er meer mee geconfronteerd. Ik weet dat ik gewoon ‘dankjewel’ moet zeggen, maar vaak komt dat niet eens in mij op op dat moment.

Oorzaken
Omdat ik weet dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt, ging ik op onderzoek uit. Onderstaande zin was echt een openbaring van mij. Het verklaart voor mezelf een hele hoop, ondanks dat het ook confronterend is.

“Één van de grootste factoren die meespelen in het al dan niet houden van het krijgen van lovende woorden, is de manier waarop we naar onszelf kijken (je zelfbeeld).”

Eigenlijk is het best een logische verklaring. De complimenten die je krijgt komen, als je een negatief zelfbeeld hebt, niet overeen met jouw waarheid. Als jij jezelf lelijk vindt is het niet raar dat je niet gelooft als iemand anders zegt dat hij of zij jou mooi vindt. De mate waarin we openstaan voor complimenten is dus eigenlijk een weerspiegeling van ons gevoel van eigenwaarde.

Andere oorzaken die mee  kunnen spelen:

 • Je hebt in je jeugd niet geleerd om om te gaan met het krijgen van complimenten.
 • Je bent heel perfectionistisch waardoor complimenten vaak niet overeenkomen met de eisen die je aan jezelf stelt

compliment-2

Onbeleefd

Compliment: Wat heb je een leuk jurkje aan, staat je goed!
Antwoord: Nou, ik vind jouw jurkje veel leuker…

Compliment: Wat ben jij creatief.
Antwoord: Dat valt wel mee hoor.

Compliment: Wat zit je haar mooi!
Antwoord: Dankjewel, MAAR ik heb net m’n haar gewassen, dus dat is logisch.

Compliment: Wat heb je mooie cijfers gehaald dit blok.
Antwoord: Nee hoor, dat lijkt maar zo. Ik heb ook een 6 gehaald.

Herkenbaar? Ik ben echt een ster in het diskwalificeren en bagatelliseren van complimenten. Of ik daar trots op moet zijn weet ik niet. Het is namelijk eigenlijk best wel onbeleefd. Hiermee zeg je eigenlijk dat degene liegt, dat zijn mening niet waar is.

Tips om te ontvangen
Maar hoe kun je dan wel complimenten ontvangen? Ten eerste is belangrijk dat je je bewust wordt van je standaard afwijzende gedachten. Pas dan kun je ze pas namelijk verwisselen voor het ene magische woord: Dankjewel!. Waarschijnlijk voelt het op het begin nog niet natuurlijk en (een beetje) ongemakkelijk. Bedenk je dat dit na een tijdje minder zal worden. Wat ook nog misschien helpend is, is om te bedenken dat ze het altijd goed bedoelen. Daarnaast heeft iedereen een verschillende mening, maar dat betekent niet dat één daarvan fout is.

Ik oefen ondertussen lekker door,  doe je mee?

Tagged on: ,

One thought on “Complimenten, leugens of een lief gebaar?

 1. Danique

  Lieve Lies,

  Dankbaarheid is zoiets fijns, zoiets moois. Elke keer dat ik ‘dankjewel’ zeg kleurt dat mijn dag en die van de ander een stukje in. Ik geniet van elke dankjewel of ik hem nou zelf mag zeggen of mag ontvangen van een ander.
  Als je de kunst van de dankbaarheid en het zeggen van ‘dankjewel’ beheerst, zul je versteld staan van de kracht er van. Ik kon het voorheen ook niet, maar vind het nu een van de meest waardevolle dingen die er zijn.

  Liefs Danique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *