Lies Lives Life

100%!

Altijd alles met de volle 100% doen. Doe het goed of doe het niet. Niet kunnen ontspannen voordat het af is. Maar op een gegeven moment breekt het je op…

Afgelopen weken (en nu nog steeds) heb ik keihard gewerkt voor school. Ik wist wel dat het zwaar zou zijn. Maar zo zwaar? Thuis heb ik al talloze keren gehoord ‘Werk je niet te hard?’, ‘Ontspan je wel genoeg?’. Afgelopen week hadden we op school een feedbacksessie met onze studiegroep. Raad is wat ik terug kreeg ‘Je werkt een beetje te hard.’, ‘Zorg dat je goed voor jezelf zorgt.’.

Zelf heb ik ook wel door dat ik het niet vol ga houden zo hard werken; hoofdpijn, pijn in m’n rug, moe, somberheid, het lijkt niet op te houden. Ik probeer meer te ontspannen: ben weer begonnen met yoga, speel vaak piano, wandel buiten in de mooie herfstbladeren, schrijf voor mezelf. Maar echt helpen doet het nog niet.

Maar hoe doe je dat, niet alles voor de volle 100%  doen? Ik heb eerlijk gezegd geen idee, werkelijk waar niet. Moet je dan de helft van een opdracht maken? Of de helft van de stof leren? Werkstukken met spellingfouten inleveren?

Ik hoop ooit een vervolg op dit blog te kunnen schrijven, vol met tips om alles voor 80% te doen. Alle tips van jullie zijn dus heel erg welkom. Ik zal ze uitproberen en ze voor jullie bij elkaar zetten.

Zal ik beginnen met de eerste?

  1. Neem genoeg tijd voor ontspanning tussendoor.

take-a-break
Wat doe jij om niet constant alles met de 100% te doen?

 

One thought on “100%!

  1. Anne

    Tip 1: Leer van de hardlopers. Die trainen vrijwel nooit op 100%, maar zo 60%-90% en rust wordt gezien als een belangrijk trainingsonderdeel. Hierdoor kunnen ze op wedstrijden voor de volle 100% gaan en presteren ze veel beter dan wanneer ze altijd op 100% zouden trainen.

    Tip 2: Als je veel schoolopdrachten hebt waar je zo veel tijd aan besteedt dat dat eigenlijk niet 4 jaar is vol te houden, probeer dan voor een bepaalde opdracht van te voren te bepalen hoeveel tijd je erover wil doen (zo veel dat er genoeg tijd is voor rust). Begin met een kleine opdracht waarvoor het cijfer niet super belangrijk is. Is je tijd op? Dan lever je in wat je dan hebt, ook al is het niet perfect. Misschien heb je geen hoog cijfer of misschien zelf wel een onvoldoende, maar dat is dan ook het ergste dat kan gebeuren, de wereld draait verder gewoon door 😉 Mocht blijken dat het voor jou niet haalbaar is om binnen een redelijke tijd als je studiewerk af te krijgen, zoek dan hulp met de manier waarop je studeert. Misschien is je studiewijze bijv. heel inefficient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *