Lies Lives Life

Wondermiddel?

Acrivastine tegen hooikoorts, oncolytica tegen kanker, galantamine tegen dementie, almotriptan tegen migraine, insuline tegen diabetes, antidepressiva tegen depressie, angst en dwang. Rotzooi of een wondermiddel?

Er zijn veel verschillende meningen en visies over het gebruik van antidepressiva. Sommige mensen vinden het rotzooi, anderen een wondermiddel. De één vindt dat hij het zelf zonder medicatie moet kunnen oplossen, en de ander vindt dat het veel te makkelijk wordt voorgeschreven. Voor alles is natuurlijk wat te zeggen, maar het maakt het extra lastig om een keuze te maken.

Het voorstel
De eerste keer dat een arts mij voorstelde om met antidepressiva te beginnen, wilde ik daar niks van weten. Ik vond dat ik het zelf moest oplossen, zonder hulp van een ‘wondermiddeltje’. Toen het voorstel een paar maanden later weer langs kwam heb ik het heroverwogen en mensen om hun ervaringen gevraagd. Het derde voorstel heb ik niet geweigerd, blijkbaar kon ik het toch niet zelf… Het stelde mij gerust dat ik altijd weer kon stoppen na een jaar. Waarom dan ook niet.

Hoe werkt het?
In je hersenen zijn er twee stofjes die ‘boodschappen’ tussen de hersencellen overbrengen. Deze stofjes heten serotonine en noradrenaline. Als er te weinig van deze stofjes in de hersenen zijn ontstaat er een depressief gevoel. Sommige mensen hebben standaard te kort van deze stoffen. De antidepressiva zorgt ervoor dat deze stofjes weer aangevuld worden. Hierdoor wordt het depressieve gevoel minder. Belangrijk om te weten is dat het sombere gevoel afneemt, maar dat de medicatie niet het probleem oplost waardoor de depressie ontstaan is. Het is dus niet DE oplossing, maar wel een hulpmiddel.

antidepressiva

 

 

 

 


Taboe
Ook op antidepressiva rust een taboe. Aan de ene kant vind ik dat logisch omdat dat onder psychische problemen valt. Maar aan de andere kant is het natuurlijk heel erg schreef. Het is een medicijn, net als je insuline voor diabetes gebruikt… Waarom wordt daar wel over gepraat?

Voordat ik begon met deze medicatie had ik nog nooit iemand horen zeggen dat die antidepressiva slikte. Toen ik begon met het slikken van de medicatie bleek opeens dat veel mensen om mij heen het ook gebruiken, gebruikt hebben, of iemand van dichtbij kennen die het gebruikt.

Mijn ervaring
Het duurt altijd ongeveer 4 weken voordat je iets merkt van de werking van de medicatie. Bij mij duurde dat iets langer, maar daarentegen had ik weinig last van bijwerkingen! Hoe ik merkte dat de medicatie werkte? Ik werd een heel klein beetje minder somber, het leek minder uitzichtloos… Het is lastig te omschrijven. Ondertussen ben ik al langer dan een jaar bezig, maar heb ik besloten om het voorlopig nog even te blijven slikken, als steuntje in de rug.

Met deze blog hoop ik dat het taboe weer iets is geslonken, al is het maar 0,5% ;).

Help jij mee?

 

 

 

 

Tagged on:

2 thoughts on “Wondermiddel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *