Lies Lives Life

Ode aan de depressie!

Deze titel klinkt misschien een beetje raar, en een ‘depressiegala’ nog raarder. Toch bestaat het echt. Want waarom zouden er wel kankergala’s zijn en geen depressiegala?

 

Depressiegala
Afgelopen maandag 25 januari was het zover: Het eerste depressiegala, georganiseerd door twee psychiaters: Esther Fenema en Bram Bakker. Hun doel is om depressie op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Dit deden ze door sprekers uit te nodigen: bekende Nederlanders die ervaringsdeskundige zijn op het gebied van depressie. Ze hopen zo de kennis over deze ziekte te vergroten, en het makkelijker te maken om een gesprek hierover te beginnen. Daarnaast wilden ze natuurlijk geld ophalen voor onderzoek naar, en preventie voor depressies.

 

Taboe
Depressie is een ziekte die bij 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen voor komt. Nu, op dit moment, nu je deze blog leest, lijden er ruim een half miljoen Nederlanders aan een depressie. En toch is het taboe nog zo groot. Hoe kan dat? Ik heb echt werkelijk geen idee. Waar ik wel een idee van heb is hoe we met zijn allen dit taboe kunnen opheffen: erover blijven praten. Want dit taboe zorgt ervoor dat mensen met een depressie (of andere psychische ziekte) zich nog eenzamer en onbegrepen voelen.

 

Kenmerken
Je kunt een depressie herkennen als je aan minimaal 5 van de onderstaande factoren meer dan twee weken voldoet.
          Sombere stemming
          Verlies van interesse en plezier
          Gewichtsverlies of gewichtstoename
          Slaapproblemen
          Lichamelijke onrust of juist geremdheid
          Verminderde energie
          Negatieve gevoelens zoals waardeloosheid of onterechte
schuldgevoelens
          Verminderd vermogen tot nadenken, concentreren of besluiteloosheid
          Gedachten aan de dood

 

Ervaringsdeskundige
Helaas ben ik zelf ook ervaringsdeskundige op dit gebied. Veel van deze punten herken ik. Een depressie kan je leven zo zwaar maken dat je niet meer wil leven. Ook ik heb op dit punt gestaan. Gelukkig stond ik onder toezicht van vele hulpverleners en heb ik nét op tijd aan de bel getrokken. Het is dus zoooo belangrijk om op tijd hulp te zoeken, want je bent het waard om te leven!

 

karin bloemen
Zie hier hoe Karin Bloemen (Burn-out) en Cornelie (Psychose) vertellen over hun depressie en hoe ze de wereld het liefst zouden zien: zonder taboe op psychische ziekten!

 

Zoek hulp!
Mocht je last hebben van gedachten aan de dood, maar is hulp zoeken nog een stap te ver? Maak gebruik van 113 online. Je kunt hier anoniem bellen of chatten met vrijwilligers die zijn opgeleid om mensen zoals jij te helpen. Het kan een eerste stapje zijn naar de weg omhoog!

 

IT’S WORTH A TRY, YOU’RE WORTH IT!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *