Lies Lives Life

‘Zen’ op de Yoga-mat!

Afgelopen jaar ben ik begonnen met Yoga. Eerder had ik hier niet zo’n interesse voor. Maar ik had zeeën van tijd en moest dit in gaan vullen met activiteiten. Ik moest leren ontspannen, andere hobby’s gaan ontdekken dan dans, maar wel iets wat mij leuk leek. Al gauw kwam ik op yoga uit.

Sommige mensen vinden yoga misschien ‘zweverig’. Maarja, wat is zweverig nou precies. De één kan er meer van hebben dan de ander. Daarnaast verschilt het per docent en per yoga stijl. Gewoon een kwestie van uitproberen dus!

yoga

Er bestaan zoooveel verschillende stijlen yoga; yin-yoga, ashtanga-yoga, hatha-yoga, bikram-yoga. Ik zal er drie voor jullie uitleggen.

 

 1. Yin-yoga

Yin Yoga is de meest ontspannende vorm van yoga. Bij deze stijl blijf je langer in de houdingen dan bij andere yoga stijlen. Hierdoor heb je meer tijd om je grenzen te verleggen. Yin Yoga is vooral gericht op het versoepelen van het bindweefsel en gewrichten. Je spieren laat je dus eigenlijk helemaal los, ze doen niks. Omdat Yin Yoga zich richt op de flexibiliteit van het bindweefsel en de gewrichten, is deze stijl heel geschikt voor mensen met een zittend beroep. Door veel te zitten belast je namelijk vooral je rug en je bekken. Tijdens Yin Yoga laat je dit juist los.

Voor mij is deze stijl heel erg uitdagend omdat het eigenlijk alleen maar over ontspanning gaat. Je moet je helemaal overgeven aan de houding en diep blijven ademen.

 1. Ashtanga yoga (ook wel Vinyasa- of Flow-Yoga genoemd)

Ashtanga yoga wordt ook wel Vinyasa- of Flow-Yoga genoemd. Deze stijl heb ik als eerste gevolgd omdat het een best uitdagende les is, met een paar ontspanningsoefeningen en voor de rest veel houdingen vloeiend achter elkaar uitgevoerd. Tijdens deze les maak je gebruik van de Ujjayi-ademhaling, waarmee je energie stuurt naar bepaalde plekken in je lichaam. Deze les is dus voor mensen die zowel van een geestelijke als lichamelijke uitdaging houden.

Ik vind dit een fijne les omdat je spieren hier sterker en soepeler van worden, en daarnaast ook een deel ontspanning in de les ingebouwd zit.

 1. Bikram-Yoga

De laatste stijl die ik met jullie bespreek is Bikram Yoga. Bikram yoga wordt gegeven in een warme ruimte van 38 tot 40 graden Celsius. In deze warmte voer je een vaste set van twee ademhalingsoefeningen en 26 houdingen uit, gebaseerd op de Hatha Yoga. Doordat je in een verwarmde ruimte de houdingen uitvoert, wordt je bloedsomloop gestimuleerd. Hierdoor word je sneller soepeler en kunnen blessures voorkomen worden.

Met deze stijl heb ik geen ervaring. Ik denk ook dat het niet iets voor mij is omdat ik niet zo van extreme warmte houd.

 

Als ik naar yoga ga is dat echt even tijd voor mezelf. Ik ga op pad met mijzelf en niks anders. Geen mobiel, geen tas, geen laptop, alleen mezelf. Ik moet mezelf er vaak wel even toe zetten, maar achteraf ben ik altijd blij dat ik ben geweest. Het is fijn om de dag ontspannen te beginnen, of juist na een chaotische dag even ‘Zen’ te worden. Een aanrader dus!

Wat is jouw ervaring met yoga?

 

2 thoughts on “‘Zen’ op de Yoga-mat!

 1. C.

  Hoi Lisa,
  Leuk, even uitproberen!
  Goed te horen welke yoga je bevalt..
  Toevallig sprak ik iemand die Bikram yoga doet en daar erg enthousiast over was.
  Als je de kans krijgt toch een proberen 😉
  Yoga ze, ontspan ze en wees Zen met je zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *