Lies Lives Life

Keuzes, keuzes, keuzes…

Paars of blauw? Deze week of volgende week? Wel of niet dansen? Wel of niet naar het feestje? Welke opleiding ga ik doen? Wel of niet die 3-daagse vakantie boeken? Als er iets is waar ik niet goed in ben, dan is dat sowieso keuzes maken… Vreselijk.

 

Wanneer is iets een goede keus? Als het goed voelt? Als het volgens de feiten een goede keus is? Als anderen er blij van worden? Dan heb je ook nog de vraag: Wat als …..? Wat als mijn keus uiteindelijk niet de juiste blijkt te zijn? Wat als ik het helemaal niet kan?keuzes.2

 

Ik ben vaak heel bang om een foute keuze te maken. Ik wil pas een keuze maken als ik 100% zeker weet dat het een goede keuze. Of dat realistisch is? Ik denk het niet… Je weet natuurlijk nooit 100% zeker of jouw keuze goed uit gaat pakken. Het gevolg hiervan is dat ik mijn keuze zo lang mogelijk uit stel, of het liefst helemaal geen keuze maak. En ik kan je vertellen: dat kost veel energie!

 

We leven in een meerkeuze maatschappij, vroeger waren er niet zoveel keuzes. Maar is dit een voor- of een nadeel? Het klinkt geweldig, je kunt alles doen wat je wilt, er is ontzettend veel mogelijk. Maar zoals je snapt komt hier een hoop keuze stress bij kijken…

 

Hieronder  5 tips die het jou (en mij) wat makkelijker maken om te kiezen:
1.     Voors en tegens.
Maak een lijstje met de voors en tegens van elke keuze die je hebt. Geef vervolgens aan ieder argument een cijfer van 1 tot 5. 5 betekent dat het argument ontzettend belangrijk is, 1 betekent dat het argument totaal niet belangrijk is. De keuze met de meeste punten bij de voordelen-kant wint. Uit eindelijk weet je dus wat de beste keuze is. Maar, LET OP! Deze keuze is vaak niet gebaseerd op je gevoel, maar op je verstand. Hou hier dus rekening mee.
2.     Wat wil ik echt?
Vaak als bij jezelf naar binnen kijkt weet je stiekem wel wat je wilt, maar ben je bang wat anderen er van vinden, of bang dat je iemand teleur stelt. Kies voor jezelf! Kies voor wat JIJ wilt! Het maakt geen bal uit wat anderen ervan denken. Het is jouw eigen leven, en het is niet realistisch om iedereen te vriend te houden.
3.     Keuzes zijn vaak niet zo definitief als je denkt.
Kiezen voelt vaak als definitief. Het moet A of B worden. Maar weet je? Vaak is dat helemaal niet het geval… Achteraf kun je altijd nog andere keuzes maken om je uitgestippelde koers te veranderen. Er zijn dus geen foute keuzes! Kijk wat je keuze je brengt, doe er je voordeel mee, en ga verder.
4.     Maak gewoon een keuze!
Wat ik vaak doe is eindeloos blijven twijfelen wat nou de beste keus is. Maar weetje, dat maakt de keus echt niet eenvoudiger. Stel voor jezelf een deadline op en maak dan een keuze. Je zult het nooit 100% zeker weten en dat gaat vandaag, volgende week of volgend jaar ook niet veranderen. Je zult merken dat als je een keus hebt gemaakt er een hoop stress van je af valt. Mocht je erachter komen dat je toch niet zo’n handige keuze hebt gemaakt, dan weet je gewoon een beetje beter wat je wél wilt.
5.     Relativeer J
Probeer eens van een afstandje naar je zelf te kijken. Vergaat de wereld als jij een verkeerde studie kiest? Zal het iemand boeien of je een witte of een blauwe tas kiest?  NEE!

 

Last but not least wil ik jullie meegeven gewoon blij te zijn met je keuze. Ik kan je garanderen dat het maken van een keuze enorm oplucht.  Het geeft rust in je hoofd, want je hebt toch al gekozen. Mocht het niet zo uitpakken als je had verwacht: Er zijn meerdere wegen naar Rome. Maak daarna gewoon een nieuwe keus. 😉

 

Tagged on: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *