Lies Lives Life

Geluk is DOM!

Gisteren was ik naar het festival ‘Love for Life’ waar ik een lezing ‘De geluks professor’ van Patrick van Hees volgde. Zijn hele (humoristische) verhaal kan samengevat worden met ‘Geluk is dom!’. Nu denk jij waarschijnlijk, waarom is geluk dom? Dat was namelijk ook wat ik dacht toen hij dat zei. Gelukkig gaf hij hier ook wat uitleg bij…

In het begin van zijn inspiratie volle verhaal liet hij een fragment uit Pirates of the Carribbean zien. Hij herhaalde dit fragment vier keer, maar steeds met een ander achtergrond muziekje (vrolijk, spannend, verdrietig en grappig). Het was heel raar om te zien hoe zo’n muziekje de hele film veranderd. Bij het grappige muziekje was het bijna een comedy. Wat hij hiermee natuurlijk wilde zeggen is ‘Het is maar wat je er zelf van maakt, en welk achtergrond muziekje jij kiest!’. Met welke muziek beleef jij het leven?

Terug naar GELUK IS DOM! Patrick bedoeld niet wat jij denkt dat hij bedoeld… DOM is namelijk een afkorting van het volgende:

Doelen
Oplaadpunten
Mensen

Doelen
Doelen geven je een reden om je bed uit te komen, om ergens naar toe te leven. Het gaat niet persé om het behalen van het doel, maar om de motivatie en passie die de doelen geven. Zonder doelen doe je maar wat, en ben je minder gemotiveerd in wat je doet.

Oplaadpunten
Dit is volgens Patrick het punt waar het bij de meeste mensen fout gaat. In onze maatschappij werken we hard, maar vergeten we vaak om op te laden. Hij gaf het volgende voorbeeld: Veel mensen zorgen er voor dat hun mobiel is opgeladen voordat ze de deur uit gaan. Maar bij het belangrijkste staan de meeste mensen niet stil. Ben jij zelf eigenlijk wel genoeg opgeladen om de dag weer te beginnen?

Ga eens voor jezelf na, wat zijn jouw oplaadpunten? Het eerste wat bij mij op kwam was schrijven, fotograferen, yoga, tv kijken, slapen, etc. Maar ik zou er eigenlijk meer tijd voor moeten maken!

Mensen
Het belangrijkste voor geluk is verbinding met andere mensen, sociale contacten. Als je één iemand hebt in jouw buurt die om 3 uur ’s nachts naar jou toe zou komen als jij dat nodig hebt, dan zit je goed. Wie zijn voor jou belangrijke mensen? Geef je ze genoeg aandacht? Zijn jullie voldoende verbonden?

love for life

Ik vond het erg interessant om zijn verhaal te horen. Heel inspirerend! Maarja, nou nog uitvoeren… Een paar praktische tips die ik in zijn vooral voorbij heb horen komen:

  • Plan eerst je oplaadpunten in de week in, daarna pas andere activiteiten.
  • Begin iedere dag met een One Minute Mail. Dat is een kort berichtje aan iemand die je belangrijk voor jou is. Stuur diegene even een kort berichtje om te laten weten dat je aan diegene denkt. 🙂
  • Tel elke avond jouw dankbaarheden. Je valt positiever in slaap en wordt positiever wakker!
  • Hang jouw geluk niet op aan één ding of persoon!

 Hoe maak jij jouw eigen geluk?

 

Tagged on: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *