Lies Lives Life

Mijn Duiveltje…

Dat stemmetje in je hoofd die nooit z’n mond houdt. Die je afkraakt tot je niks meer durft. Ik noem hem ook wel mijn ‘duiveltje’… ‘Wie wilt er nou met jou uit eten, jij bent saai…’, ‘Zo meteen weet je niks meer te zeggen en wilt ze nooit meer wat leuks met je doen,’, ‘Dat kan je helemaal niet, doe het maar niet.’, ‘Dik varken, dat staat je echt niet, trek maar iets anders aan.’,  ‘Stel je niet zo aan en kom gewoon uit bed.’, ‘Zie je wel, niemand vindt jou leuk.’.

 

Je innerlijke criticus is dus een stem in je hoofd die ongevraagd commentaar geeft, en niet echt bepaald op een lieve manier. Deze stem is in je vroege jeugd ontstaan om jou te beschermen tegen teleurstelling, verdriet en afwijzing. Alleen bij sommige mensen is het ‘duiveltje’ een beetje doorgeslagen waardoor ze er veel last van kunnen hebben. Als je je teveel laat leiden door deze stem kun je ten onder gaan in deze negatieve gedachtes. Het nare is dat deze gedachtes niet waar zijn en je ervan kunnen weerhouden om dingen te doen.

 

Voor mij voelt het net alsof de radio non-stop aanstaat op de achtergrond, constant die stem die kritiek levert. Het rare is dat ik vaak op het moment zelf niet bewust ben van die stem. Voor mij is die stem op dat moment gewoon de waarheid. Het zorgt ervoor dat ik me somber voel en dingen niet doe omdat ik het toch niet zou kunnen. Mijn duiveltje houdt al mijn fouten bij, maar vergeet de goede dingen die ik doe. Hij eist dat ik alles perfect moet doen, anders is het mislukt. Hij kan de gedachten van de mensen  om mij heen lezen, en deze zijn eigenlijk nooit echt positief.

 

Ik ben zo gewend aan die stem dat ik hem ben gaan geloven. Maar hoe schakel ik mijn duiveltje uit?

 

Hieronder drie tips om met dit soort gedachten om te gaan.
1.       Zorg dat je je bewust wordt van deze stem. Je kunt namelijk pas iets veranderen als je het kan herkennen.
2.       Verzamel alle standaard uitspraken van de innerlijke criticus. Leg een aantal post-its voor je neer. Schrijf op elk blaadje de letterlijke tekst die je duiveltje gebruikt. Als je nou na drie zinnen denk dat dit de uitspraken wel waren, helpt het je misschien om een recente situatie in je hoofd te halen waar je ontevreden over bent. Welke gedachten komen er in je op? Leg de briefjes nu een paar dagen weg, en pak ze er later weer bij. Valt je iets op? Kun je ze sorteren? Waardoor zijn deze gedachten ontstaan? Door je te realiseren dat deze gedachten ergens vandaan komen en niet waar zijn, kun je ze misschien beter relativeren waardoor je er minder last van hebt.
3.       Zou je hetzelfde tegen je vriendin zeggen? Zou je tegen je vriendin zeggen ‘Wie wilt er nou met jou uiteten? Jij bent hartstikke saai…’. Waarschijnlijk niet. Beoordeel jezelf zoals je een ander zou beoordelen! Wees een beetje liever voor jezelf :).

 

Ik ga ermee aan het werk, doe je mee?

 

Innerlijke criticus

 

2 thoughts on “Mijn Duiveltje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *