Lies Lives Life

Het verwateren van vriendschappen…

Waarom verdwijnen sommige vrienden langzaam uit je leven en andere niet? Herken je dat gevoel dat je eigenlijk méér met die ene persoon om wilt gaan, maar die persoon eigenlijk niet met jou. Of juist andersom: iemand die heel graag met jou om wilt blijven gaan, maar jij hebt daar helemaal geen behoefte meer aan.

 

Of je het nou leuk vindt of niet, sommige vriendschapen verwateren nou eenmaal. Dit kan gebeuren omdat jullie bijvoorbeeld langzaam uit elkaar gegroeid zijn. Je bent al vanaf de basisschool dikke vrienden, maar na de middelbare school ontwikkel je je allebei in een andere richting.

Een andere reden kan zijn dat jullie de balans een beetje kwijt geraakt zijn. De ene geeft al zijn energie aan jullie vriendschap in de hoop dat hij er wat voor terug krijgt, maar dat gebeurt niet… Als laatste kan het ook zo zijn dat je vriend(in) heel negatief is. Niet alleen naar zijn buiten wereld, maar vooral ook naar én over jou. Als dit het geval is komt het niet ten goede van jouw zelfvertrouwen en is het misschien maar beter dat je afstand neemt.

vriendschap.1

Een echte vriend zou je kunnen herkennen aan de volgende eigenschappen:

  • Is altijd eerlijk, ook in situaties waarin het voor de ander moeilijk is om de waarheid te horen.
  • Vertrouwen in elkaar.
  • De mogelijkheid om helemaal jezelf te zijn zonder door de ander veroordeeld te worden.
  • Genieten van elkaars gezelschap, maar ook minder leuke momenten samen kunnen meemaken.
  • Onvoorwaardelijke steun van de ander in moeilijke situaties.

In het cliché ‘in moeilijke tijden leer je je echte vrienden kennen’ blijkt toch wel een kern van waarheid te zitten. In de tijd van mijn eetstoornis en depressie hebben een aantal mensen afstand van mij gedaan. Omdat ik mezelf isoleerde van de buitenwereld, koste het voor mijn vrienden veel energie om contact met mij te blijven houden. Degene die dit er niet voor over hebben gehad zijn langzaam verwaterd. Maar een aantal hebben volgehouden en mij door deze nare tijd heen gesleept. Ik ben deze mooie mensen ontzettend dankbaar.

Een tijd lang heb ik mij schuldig gevoeld dat ik het zover heb laten komen. Maar nu kan ik wel inzien dat de vriendschappen die het niet hebben volgehouden niet sterk genoeg waren, en dat de vriendschappen die ik nog steeds heb meer waard zijn dan ik van te voren dacht. Daarnaast: vriendschappen komen en gaan. Dat betekent dat er ook weer nieuwe vriendschappen in zicht komen. Vrienden die op dat moment beter bij jou passen en je waarschijnlijk energie geven!

 

Ga eens bij jezelf na; wie van de mensen met wie jij om gaat geeft jou energie? Wie niet?

 

One thought on “Het verwateren van vriendschappen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *