Lies Lives Life

DE superrelatie?

“Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij. Maar ik geloof, ik geloof, ik geloof,
ik geloof, ik geloof in jou en mij.” Dat was wat Evelien van den Burgh ons als een nachtegaal toezong tijdens de opening van het Superrelatie Weekend van 365 dagen succesvol. Kippenvel!

2500 mensen kwamen naar het Superrelatie Weekend in de Heineken Musical Hall. Dit weekend werd georganiseerd door David de Kock en Arjan Vergeer van 365 dagen succesvol. Zij hebben als missie om Nederland het gelukkigste land van de wereld te maken. Wist je dat jouw relatie één van de vier gebieden is die jouw geluk bepaalt? Tijd om daar eens dieper op in te gaan dus.

Superrelatie
Één van de eerste vragen die ze aan ons stelde was ‘Wat houdt voor jou een superrelatie in?’. Interessante vraag. Al snel had ik mijn antwoord geformuleerd: ‘Een superrelatie is een relatie waar beide personen 100% zichzelf kunnen zijn. Onenigheid mag maar je moet er wel samen uit kunnen komen. Lachen en huilen.’ Nadat we dit voor onszelf opgeschreven hadden was het de bedoeling dat je dit met je buurman of buurvrouw besprak (een vaak gebruikte methode dit weekend). Mijn buurvrouw zei de zin: “Het beste uit elkaar naar boven halen”. Dat vond ik een erg mooie zin, daarom heb ik hem er in mijn boekje bijgeschreven.

Bestaat liefde wel voor mij?
Volgens David en Arjan zit je in een relatie altijd in één van de volgende niveau’s:

 1. Liefde bestaat niet
 2. Liefde bestaat wel, maar niet voor mij
 3. Scheve liefde; een relatie waarin je je niet gelijkwaardig verhoudt tot de ander, dit kan op allerlei manieren
 4. Wij zijn liefde; dit zijn mensen die elkaar compleet maken. Een valkuil hierin is dat je je afhankelijk voelt van de ander.
 5. De superrelatie; ik heb je niet nodig én ik kies elke dag weer opnieuw voor jou omdat je zo geweldig bent. Niet gebonden, maar verbonden.

Welke van deze fases herken jij bij jezelf? Ik herken fase 3 (scheve liefde) bij mezelf van vroeger, maar ik zie het ook veel om mij heen. Mijn relatie nu zit in fase 4, op weg naar fase 5. Daar ben ik super trots op! Want dat had niet gekund als ik niet zo hard aan mezelf had gewerkt afgelopen tijd. Nu ik dit zo typ doet mij dat denken aan het volgende ‘kippenvel –met-zelfs-een-paar-tranen moment’ van dit weekend.

Want ik hou van jou
is niet de sleutel tot de ander
maar ik hou van mij
al klinkt het bot en slecht
want wie van zichzelf houdt
die geeft pas echt iets kostbaars
als hij ik hou van jou
tegen een ander zegt.
    ~ Harry Jekkers ~

365

                                                        De foto is gemaakt door Paul van www.allisamazing.com

Bovenstaande tekst werd weer bijzonder mooi gezongen door Evelien. Het raakte mij, heel hard. Omdat het verwoord waar ik zou hard voor aan het werk ben: houden van mijzelf.

Stop met zoeken, begin met zijn
Volgens David en Arjan vallen mensen op hun zelfde soort. Wij kregen dan ook de opdracht om een lijstje te maken waaraan jouw ideale partner aan moet voldoen. Pas daarná zeiden ze dat dit eigenlijk het lijstje is waar jijzelf aan wilt voldoen, want mensen vallen op hun zelfde soort. Vandaar het motto: ‘stop met zoeken, begin met zijn’. Als ik kijk naar mijn lijstje klopt dat wel aardig…

 • Lief
 • Humor
 • Houdt van knuffelen
 • Geeft eigen grenzen aan
 • Eerlijk
 • Positieve kijk op de wereld
 • Naar zichzelf kunnen kijken
 • Creatief
 • Ondernemend
 • Houdt van relaxen
 • Houdt van zichzelf

Waar zou jouw lijstje uit bestaan?

De linkse knuffel
Om dit hele weekend te beschrijven heb ik eigenlijk een heel boek nodig. Dus het laatste wat ik met jullie deel, iets dat het hele weekend terug kwam, is de linkse knuffel. Dit zet je in om: iemand te begroeten, iemand te steunen, iemand te bedanken, afscheid te nemen, etc. Bij een normale knuffel sla ik altijd mijn rechter arm om iemand heen. Maar dit weekend heb ik geleerd dat je moet knuffelen door je linker arm in de lucht te steken en die om de ander heen te slaan. Hiermee verbind je namelijk van hart tot hart. Probeer het maar eens!

Als afsluiting geef ik jou een linkse knuffel om je te bedanken voor het lezen, te bedanken voor de mooie persoon die jij bent. 🙂

 

2 thoughts on “DE superrelatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *