Lies Lives Life

Rollende tranen

Is huilen zwak, betekent het dat het slecht met je gaat, en wat heeft het voor nut? Als ik moet huilen denk ik altijd meteen dat het slecht met mij gaat en dat ik weer depressief aan het worden ben… maar is dat wel zo?

Een brok aan gevoel
In mijn eetstoornistijd kon ik niet echt huilen omdat ik niks (wilde) voelen. Nu ik dat wel kan weet ik dat het gezond is, maar het voelt ontzettend naar. Vaak weet ik niet eens waarom ik huil. Ik voel dan alleen een brok aan gevoel door mijn hele lichaam heen suizen, dat bouwt zich langzaam op… Tot dat iets de druppel vormt voor een huilbui.

Huilen en emoties horen nou eenmaal bij het leven, heb ik mij laten vertellen. Het is niet slecht, maar zoals een vriendin laatst tegen mij zei ‘Soms heb je dat gewoon even nodig en voelt het daarna als een opluchting.’

Taboe
Toch heb ik het idee dat huilen in deze samenleving soms nog wel een taboe is. Sommige mensen krijgen in hun opvoeding mee dat huilen zwak is. Maar ben je zwak als je je ware gevoelens toelaat en onder ogen komt? Uit eigen ervaring weet ik dat je hier juist ontzettend sterk en dapper voor moet zijn. Gevoel kan heel eng zijn omdat het eindeloos lijkt te duren, maar als je het een aantal keren aangegaan bent weet je dat het niet voor eeuwig duurt en dat zodra je het accepteert het langzaam weg ebt.

traan

Waarom huilen we?
Je kunt om een heleboel verschillende redenen huilen; het verlies van een dierbare, het verdriet van iemand anders, een zielige film, een conflict, afscheid nemen, als er iets geweldigs gebeurt, etc. Maar volgens wetenschappelijk onderzoek is de gemeenschappelijke factor in als gehuil dat we ons overweldigd voelen. Huilen is dus een soort ontlading van spanning die niet op een andere manier kan worden gereguleerd.

Maar waarom huilt de één sneller dan de ander? De huildrempel wordt bepaald door je lichamelijke gesteldheid, je psychische gesteldheid, het gebruik van alcohol en drugs, je persoonlijkheid, je opvoeding en eventuele nare ervaringen. Als je slecht in je vel zit kan je makkelijker in tranen uitbarsten door iets kleins dan dat je je super voelt en je een kleine tegenslag krijgt.

Just accept
Huilen is dus niet iets zwaks, het is iets menselijks. Het kan heel naar voelen, maar dat betekent niet dat je je de rest van je leven zo voelt. Als je het accepteert ebt het gewoon weg en lucht het als het goed is ook nog op!

Let’s practice…

 

Tagged on: ,

One thought on “Rollende tranen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *