Lies Lives Life

De kracht van muziek

 

Muziek is niet zomaar een paar noten achter elkaar geplakt met een tekst erover…

 

Het belangrijkste in de muziek staat niet in de noten.
~Gustav Mahler~

 

Muziek en ritme vinden hun weg naar de verborgen gebieden van de ziel.
~Plato~

 

Waar woorden tekort schieten spreekt de muziek.
~Hans Christian Andersen~

 

Ik vind muziek maar een wonderbaarlijk iets. Soms heb ik periodes dat ik 24/7 naar muziek luister, en andere periodes vermijd ik muziek liever… Waarschijnlijk heeft dit te maken met hoe ik me voel, en wat ik nodig heb van de muziek. Muziek heeft namelijk verschillende functies:

 

Het kan je vrolijk maken en energie geven 
Muziek met een wat sneller tempo, vrolijke klanken en vaak een positieve tekst, kan je vrolijker laten voelen als je even in een dip zit. Of als je bijvoorbeeld je hele huis moet schoonmaken helpt het vaak om een energiek muziekje op te zetten. Dit geeft je energie en zorgt er voor dat je met meer plezier je activiteit uitvoert waardoor het zo gedaan is.

 

Het kan een verdrietig en somber gevoel oproepen
Wat langzamere, meer vloeiendere muziek kan juist weer een verdrietig gevoel naar boven halen. Vaak zit hier een tekst bij dat gaat over lastige onderwerpen als liefdesverdriet, ruzie, een innerlijke strijd of verlies. Maar ook muziek zonder tekst kan al een bepaald gevoel naar boven halen.

 

‘On the nature of daylight’ van Max Richter roept bij mij een verdrietig gevoel op ondanks dat het ook prachtige muziek is.

 

 

Het kan je kracht, herkenning en motivatie geven 

Veel muziek met tekst zijn geschreven met een bepaald doel. Sommigen vertellen een verhaal die vele anderen waarschijnlijk zullen herkennen. Andere teksten zijn weer geschreven ter motivatie.

 

Een nummer dat mij heel veel kracht en motivatie heeft gegeven tijdens het begin van mijn eetstoornis periode is ‘Recovery’ van James Arthur

 

 

Het kan je laten ontspannen
Er bestaat ook speciale relax muziek. Deze kan je luisteren als je wilt relaxen, of ’s avonds in bed om in slaap te komen. Als je op youtube zoekt naar ‘relax music’ krijg je ontzettend veel voorbeelden.

 

Het kan bepaalde herinneringen oproepen
Iedereen herkent het vast wel; een liedje die je aan een bepaald moment herinnert. Een begrafenis, bruiloft, eerste kus, een vakantie, ect.

 

Voor mij is het nummer ‘I gotta feeling’ van de Black Eyed Peace. Dit herinnerd mij aan een hele bijzondere avond: de avond dat ik mijn eerste zelfgemaakte voorstelling op het toneel bracht. Dit was het nummer van de afsluitende dans.

 

 

Dus volgens mij is het de kunst om muziek op het juiste moment en op de juiste manier te gebruiken. Voor iedereen is dit anders omdat je smaak je keuze beïnvloedt. Het is dus belangrijk dat je weet wat voor effect elke muziek op je heeft. Bij de ene muziek krijg je kippenvel, bij een andere muziek stromen de tranen over je wangen, en bij weer een andere muziek krijg je een energie boost. Wat heb jij nodig?

 

Als ik bijvoorbeeld een beetje somber ben kan ik óf verdrietige muziek gaan luisteren en het verdrietige gevoel naar boven laten komen en accepteren, óf ik ga vrolijke muziek luisteren om mezelf op te peppen. Dus afhankelijk van je doel kan zelf bepalen welke muziek het beste bij je past op dat moment.

 

Weet jij wat voor invloed muziek op jou heeft?

 

One thought on “De kracht van muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *